Undvik misstag när du köper luftvärmepump

Luftvärmepump

Du kan spara tusenlappar på dina energikostnader med hjälp av en värmepump. Det är viktigt inför ett inköp av värmepump att se över ventilationen hemma och begära offerter från flera leverantörer. Går något snett under köpet kan det bli en dyr historia. 

Hur fungerar en luftvärmepump? 

Kan du inte gräva för jordvärme eller borra efter bergvärme kan en luftvärmepump vara alternativet för dig. Precis som med andra värmepumpar, utvinner luftvärmepumpen energi, fast från utomhusluften. Med hjälp av kompressorteknik utvinner luftvärmepumpen den lilla mängd värme som finns i luften under det kallare halvåret. Sedan sprider den värmen inomhus med hjälp av en fläkt. 

En luftvärmepump kan mer än halvera uppvärmningskostnaden för en villa eller för ett fritidshus. Det som påverkar besparingen är storleken på huset, planlösning och var i landet som huset finns. Däremot bör du se luftvärmepumpen som ett komplement till annan uppvärmning. Den här tekniken har inte kapacitet att producera varmvatten, däremot kan en luftvärmepump verkligen ge en stor besparing speciellt till villor som har direktverkande el. 

Fördelar med en luftvärmepump

Fördelarna med en luftvärmepump är många. Några av fördelarna är följande: 

  • Ekonomiskt: En luftvärmepump kan halvera din uppvärmningskostnader för huset eller fritidsboendet.
  • Flexibelt: Om du inte får eller kan gräva för jordvärme eller borra för bergvärme, kan en luftvärmepump vara ett bra alternativ för dig.
  • Lägre pris: Jämför du med bergvärme, luft/vatten och jordvärme är investeringskostnaden för en luftvärmepump lägre och även besparingen är markant lägre.
  • Inga tillstånd: Vanligtvis har du ingen anmälningsplikt till kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
  • Förnybart: Att använda luftvärmepumpar är förnybart eftersom den utvinner solenergi som lagras i luften utomhus.
  • Kan styras på distans: Du kan styra din luftvärmepump med hjälp av mobil fjärrstyrning via app.
  • Levererar kyla: När det är varmt under sommaren kan luftvärmepumpen även leverera kyla. 

Nackdelar med en luftvärmepump

Det finns inte alls lika många nackdelar för luftvärmepumpar som fördelar, men det finns ändå några få. 

En nackdel är att luftvärmepumpen fungerar som ett komplement till annan uppvärmning. Till exempel kan du använda en luft/vatten-värmepump för att få ett komplett uppvärmningssystem. En annan nackdel med luftvärmepumpen är att den inte producerar varmvatten. En sista nackdel är att den är mindre effektiv vid låga temperaturer, till exempel när det är extremt kallt utomhus. 

Vad kostar en luftvärmepump? 

Förhållanden för ditt hem påverkar på det exakta priset för en luftvärmepump. Eftersom du slipper kostnader för att borra eller gräva, blir en luftvärmepump en billigare lösning. Däremot betalar luftvärmepumpen sig själv genom att du sänker dina uppvärmningskostnader. 

Så felsöker du din luftvärmepump själv

När det går mot kallare temperaturer är det en bra idé att kika på sin luftvärmepump, så att den fungerar som den ska. Det finns vissa enklare saker som du kan kolla på själv, om din värmepump inte avger den effekt som den borde. En bra början är att ta en titt på strömtillförseln och att utomhusdelen inte har snö eller löv på sig. 

Felsökning av din luftvärmepump

Ett vanligt misstag brukar vara att värmepumpen inte är inställd på rätt effekt. Därför kan det vara bra att börja med att kolla så den är inställd på heat och inte på cool. Kom ihåg att luftvärmepumpen är ett komplement till andra värmekällor, så du inte förväntar dig att den ska värma upp hela huset själv. Några felsökningar du kan göra på din luftvärmepump: 

  1. Får din värmepump ström? Dubbelkolla din strömtillförsel.
  2. Ta en titt på utomhusdelen. Luftvärmepumpen tar värme från utomhusluften, om utomhusdelen då är täckt med snö eller löv kan den inte fungera lika effektivt. Antingen kan du göra en manuell avfrostning och skrapa is från den. Om inte det fungerar kan du också stänga av värmepumpen och blåsa på den med hjälp av en varmluftspistol. Annars kan du också kontakta din VVS-montör och fråga om det finns några andra saker du kan göra för att frosta av den.
  3. Timer på luftvärmepumpen, kan du ha råkat stänga av den? En bra idé är att kolla i instruktionsboken för att stänga av eventuell timerinställning.
  4. Starta om värmepumpen och se om den fungerar som den ska igen.
  5. Det kanske är för kallt utomhus? Är det under -30 grader kan inte luftvärmepumpen hämta värme från utomhusluften. 

Luftvärmepumpen läcker vatten

Att luftvärmepumpen läcker vatten kan vara vanligt. Oftast beror det på att du har använt luftvärmepumpen som luftkonditionering och inte har lämnat den på. Fukten som då uppstår när du använder luftkonditioneringen måste torka ut ordentligt innan du stänger av luftvärmepumpen. Det är alltså inget större problem om den läcker vatten, den behöver helt enkelt bara fläktas ut. 

Läcker din luftvärmepump vatten från insidan, kan du istället se över dräneringsslangen. Slangen kan antingen ligga snett eller kan blockeras av snö eller löv. Det finns troligtvis ett avsnitt i installationsmanualen om hur du kan undersöka dräneringsslangen. 

Luftvärmepumpen fungerar inte alls

En man har det kallt inomhus pga luftvärmepumpen är trasig

Om dessa felsökningar inte verkar göra saken bättre, eller att luftvärmepumpen inte fungerar överhuvudtaget, bör du kontakta din återförsäljare och be dem titta på pumpen. Troligtvis är det ett större problem som behöver ses över av ett proffs. 

Vanliga misstag när du köper en luftvärmepump

Det finns några vanliga misstag som många gör när de ska köpa en luftvärmepump. Vad ska du ens titta på när du väljer en värmepump? Undvik dessa misstag och gör ett så bra inköp som möjligt. 

  • För lite kunskap

Att köpa en ny luftvärmepump är en del pengar och du kommer även spendera pengar för att anlita experthjälp när du köper den. Det kan verkligen vara fördelaktigt att ta reda på fakta och läsa på om olika luftvärmepumpar. Självklart ska du inte bli något proffs, det är värmepumpsföretaget, men genom att läsa på kan du ställa bättre frågor och bilda dig en bättre uppfattning om de olika offerterna som du tar in. 

Prata också med flera återförsäljare av luftvärmepumpar, lita inte blint på den första du pratar med. Ta in olika offerter och mycket kunskap inför köpet! 

  • Du tittar mer på COP/SCOP än effekt

COP- och SCOP-värdet finns för att hjälpa kunder att kunna välja energisnåla produkter. Problemet blir att dessa värden egentligen inte säger något om vilken kapacitet som luftvärmepumpen har. Om din luftvärmepump bara kan värma upp en liten del av ditt hus, då spelar egentligen COP- och SCOP-värdet inte någon roll. Detta eftersom du ändå kommer behöver värma upp stora delar av hemmet med hjälp av en annan värmekälla. 

  • En för liten luftvärmepump

Ett väldigt vanligt misstag vid köp av luftvärmepump, är att du väljer en för liten pump. Oftast är detta ett misstag som görs när köpet har gjorts direkt i webbutiken, utan att prata med en försäljare. I många webbutiker kan du fylla i siffror för storleken på huset och hur mycket en luftvärmepump beräknas kunna värma. Felet i detta blir att siffran ges utifrån optimala förhållanden, vilket sällan är fallet. 

  • Fel placering av luftvärmepump

De flesta vill placera sin nya luftvärmepump där den inte syns. Däremot finns det stora besparingar att ta in om du placerar den där den är som mest effektiv. 

Luftvärmepumpen är bäst placerad där det är öppet och centralt, där den har störst möjlighet att sprida värme i huset. Däremot hjälper din installatör till att hitta en optimal lösning på placering. 

  • För många rekommendationer

Din granne eller din pappa är supernöjd med sin nya luftvärmepump och därför kanske du väljer en likadan pump. Självklart är rekommendationer bra, men du bör inte låsa upp dig på specifika märken eller en viss modell. Din grannes luftvärmepump kanske inte passar förutsättningar i ditt hem. Om det var ett tag sedan som din granne köpte sin luftvärmepump kan det har kommit nya och bättre modeller på marknaden. 

  • Köper inte luftvärmepumpen och installation samtidigt

Om du köper din luftvärmepump och installation samtidigt, får du ofta en bättre garanti. En annan risk med att inte köpa dessa samtidigt, är att när du ska leta en installatör så hittar du ingen. Därför är det bra att köpa båda från samma företag, samtidigt. 

  • Förutsätter att luftvärmepumpen ska stå för hela uppvärmningen

Ett vanligt misstag som många gör är att inte ha koll på vad de köper. En luftvärmepump är inte den primära värmekällan och därför behöver du en annan värmekälla som kan ta vid där luftvärmepumpen inte räcker till. Exempelvis där värmen inte når i huset eller när den slutar fungerar. Både besparingen blir bättre tillsammans med en annan värmekälla och dessutom luftvärmepumpen längre när den får stöd. 

  • Glömmer bort kyldriften

Många tänker inte på att använda luftvärmepumpen som luftkonditionering, men den kan användas för att kyla ned huset. Under sommaren när det är som varmast är det en väldigt bra funktion. Därför är det bra att kolla på kyldriften när du köper en luftvärmepump, speciellt om du bor i de södra delarna av Sverige. 

  • Väljer en billig luftvärmepump istället för en bra

Du får det du betalar för. Billiga luftvärmepumpar är oftast billiga av en anledning. Självklart ska du jämföra olika priser men det kan vara värt att betala en tusenlapp extra för att få högre kvalitet. Oftast betalar de pengarna tillbaka sig i extra besparing senare.