Ska du köpa solceller? Jämför olika solcellspaket

Tak med solceller

Allt fler svenskar väljer att köpa solceller och solpaneler. De två främsta anledningarna till att de investerar i just solenergi är minskade energikostnader och en mindre påverkan på miljön. 

Investeringskostnaden för solceller är relativt hög. I runda slängar kostar det mellan 16 000 till 23 000 kronor per installerad kilowatt.  En solcellsanläggning till ett normalstort hus på 5 kW kommer att landa på ungefär 100 000 kronor, men vi ska gå igenom priset mer noggrant här nedan. 

Titta på olika solcellspaket

Sedan Kinesiska strafftullar togs bort i EU har solcellsmarknaden blomstrat. Allt fler leverantörer och företag har blivit intresserade av att förmedla solceller till bra pris. Idag hittar du exempelvis solcellspaket från Ikea, Fortum, Vattenfall och Eon. Med ett solcellspaket får du installation och solceller till ett fast pris. 

Ikeas solcellspaket ( i samarbete med Svea Solar)

Så här står det på Ikeas hemsida: “SOLSTRÅLE är ett komplett, nyckelfärdigt solenergisystem som innehåller alla produkter, tjänster och garantier som behövs för att du ska kunna producera egen förnybar el.”

Ikea i samarbete med Svea Solar erbjuder bland annat ett solcellspaket som de kallar för “Solstråle Plus”. Det kostar i skrivande stund 100 900 kronor. Du får du 18 solpaneler till en yta på cirka 30 kvadratmeter. Uppskattad produktion per år är 5500 kWh. Solcellerna är monokristallina. När du köper solceller kommer du märka att du oftast har två alternativ när det kommer till kiselsolceller; det är som vi redan har nämnt monokristallina, men också polykristallina. Det förstnämnda alternativet kommer till ett högre pris, men verkningsgraden är också bättre.

Fortums solcellspaket

Hos Fortum kommer du att hitta olika lösningar baserade på hur stor anläggning du vill ha. Deras anläggning till vad de benämner som det medelstora huset kan producera maximalt 4050 – 5940 kWh solel/år. Du får då 15-22 solpaneler. Kostnaden ligger på mellan 79 500 – 113 400 kronor. Solcellerna kan vara antingen mono – eller polykristallina.

Så här står det på deras hemsida: “Våra solcellspaket är nyckelfärdiga lösningar med solpaneler av högsta kvalitet som installeras av professionella installatörer.”

Vattenfalls solcellspaket

Även hos Vattenfall går det att hitta solceller. De har tagit fram en rad olika paket. Du kan bland annat köpa 32 solpaneler till en takyta på 69 kvadratmeter för 176 593 kronor. Total effekt är 10,56 kW och de har beräknat att det kommer att ge cirka 10 032 kWh per år. 

De skriver att: “För varje paket anger vi ett snittpris för en standardinstallation, ett pris inklusive ROT-avdrag och ett månadspris för delbetalning. Priserna är beräknade på den monokristallina solpanelen Trina Solar Honey 330 W.” 

Eons solcellspaket

Hos Eon hittar du olika solcellspaket som är kategoriserade som bas, standard och Premium. Så här skriver dem: “Våra solcellspaket är kompletta lösningar med produkter, tjänster, garantier och installation.”

Deras premium alternativ kostar 147 976 kronor. Produktionen är uppskattad till 10 050 kWh per år. Du får då 320 W per panel. Solcellerna är monokristallina och helsvarta. 

Glöm inte bort att använda rotavdraget

Alla pris ovan är exklusive rotavdraget. Rotavdraget får du för arbetskostnaden, i skrivande stund ligger på på 30 procent och maxbeloppet som du kan få i avdrag per år är 50 000 kronor. 

Eftersom att arbetskostnaden för en solcellsinstallation brukar motsvara 30 procent av den totala investeringen innebär det att du får rotavdrag för 9 procent av din solcellsinvestering. 

Du kan också ta in offerter – och boka hembesök

Två solcellsinstallatörer

Om du vill veta hur mycket just ditt solcellsprojekt kommer att kosta kan du alltid ta in offerter direkt från solcellsinstallatörer istället för att köpa ett färdigt solcellspaket. Då får du en skräddarsydd lösning som passar just dina behov. Det finns olika offerttjänster som du kan använda. Jämför alltid offerterna med varandra. Ingår rotavdrag? Solcellsbidrag? Vilket märke är det på solcellerna? Fråga installatören om det är något som du är osäker på. 

Köp solceller som är integrerade i takpannorna istället – Soltak 

Istället för att montera solcellerna ovanpå takpannorna kan du köpa takpannor med inbyggda solceller. En klar fördel med detta är att husets arkitektur och stil inte påverkas av solcellerna. Takpannor med solceller ser ut precis som vanliga tegel- eller betongpannor. Du behöver bara lägga så många pannor som behövs för att uppnå önskad energiproduktion, sedan kan du lägga vanliga takpannor på resten av taket. Soltak kan du köpa hos en rad olika leverantörer. Din solcellsinstallatör kan hjälpa dig att hitta “solcellspannor” som passar just ditt hus. 

Läs: Olika uppvärmingssystem – en handbok för husägare