Så bygger du ditt hus (steg- för-steg-guide)

Ditt hus är din borg och det är många som vill ge sig på det enorma projektet att bygga sitt eget hus. Planerar du ett omfattande husbygge? Då kommer du tvingas ta en hel del beslut som kan vara mer eller mindre krävande. Följ vår väglednings-guide för att steg för steg, kunna ta klivet ut mot ditt nya drömhus.

Olika faser av husbygge

Tiden det tar från en första idé som tar form inne i huvudet, till den sista fasen – inflyttning –  kan vara ganska lång. Dock är varje fas lika viktig och bör planeras och diskuteras igenom noga med dina nära och kära. Vi har sammanställt husbyggets olika moment i en liten punktlista.

  • Hitta (och köp) rätt tomt
  • Skapa ditt hus med en moodboard och inspirationsbilder
  • Forma ditt hus med hjälp av praktiskt tänkande – vilka behov har du och din familj? Husmodell?
  • Hitta rätt finansiering för hela projektet
  • Leta efter en arkitekt för ritning samt husleverantör
  • Sök bygglov
  • Ordna totalentreprenad och skriv kontrakt
  • Börja bygg!

Tomten – det avgörande momentet

Många kanske börjar fundera på sitt hus innan de har en färdig tomt att bearbeta, men utan tomt – inget hus! Att leta reda på rätt tomt och vara på det klara över dess topografi är därför avgörande för hur ditt hus kommer och kan se ut. Du kanske vill ha en sluttande tomt och då måste du följa vissa tekniska regler angående husbygget. Önskar du en strandtomt? Vilka möjligheter har du där du bor, då? Vill du kunna dra in bergvärme? Hur ser omgivningen ut för det? Hur mycket sol vill du ha på din tomt? Känner du kanske någon som vill stycka av sin tomt? Alla dessa frågor fordrar ett ingående svar.

Se över detaljplanen

Ett mycket viktigt moment att inte negligera, är att ta dig en titt på kommunens detaljplan om du väl har hittat en passande tomt. Detaljplanen avslöjar vad du får och inte får göra på tomten och utanför tomtgränsen.

När ditt hus börjar ta form

När du har din tomt är det dags att hitta inspirationen. Det kan du göra genom tidskrifter, mässor, bilder, visningshus, internet och vänners villor och fritidshus. Skapa en inspirationstavla utifrån dina behov och förutsättningar.

Vilken husmodell passar mig bäst?

När det kommer till husmodell kan det vara lite knepigt att hitta rätt, om du inte har stenkoll på din smak förstås. Förvisso har du säkert redan en idé om husmodell när du gjorde din inspirationstavla, men nu ska idén sättas i verket också. Här följer några tips på husmodeller.

  • Funkishus
  • Enplan / 2-plan / 1,5-plan
  • Suterränghus
  • New England-stil
  • Modeller med förhöjt väggliv

Det finns andra faktorer som spelar in när du väljer husmodell. Var i Sverige du bor kan vara avgörande eftersom det i Skåne är vanligare med putsfasad, och i Norrland är träpanel dominerande.

Husmodeller och prispåverkan

Olika husmodeller, material och egenskaper medför olika kostnader, så är det bara! Faktorer som påverkar priset är bland andra:

  • Material – sten kostar mer än trä
  • Energieffektivitet – ju mer energieffektivt desto dyrare hus
  • Vinklar, vrår och tinnar och torn blir dyrare än en vanlig ”margarinlåda”, med raka väggar utan burspråk, balkong och kupa
  • Bygger du en del av huset själv, blir kostnaderna lägre. En ren självklarhet!

Ordna med finansiering – några värdefulla tips

Att bygga sitt eget hus är inte billigt och de allra flesta ansöker om lån för att bygga. Dock är eget sparkapital och personlig finansiering det klart bästa valet om du kan, då du slipper räntor och avgifter för en lång tid framöver. Tyvärr är det långt ifrån alla som har råd att göra på det viset, men ju mer du lägger som insats själv, desto mindre lån behöver du ta. Lån att tänka på är exempelvis byggnadslån från en bank som täcker kostnader under hela byggprocessen och som omvandlas till bolån när huset står färdigt. Du kan också välja byggnadskreditiv, där banken betalar pengar direkt till företagen som innefattas i byggprocessen.

Fristående arkitekt – fördelar

Det finns olika metoder för att plita ned sitt hus på papper. Du kan anlita en fristående arkitekt, rita huset själv eller ta hjälp av en arkitekt som är direkt kopplad till en husleverantör, vilket är det vanligaste. Vissa anlitar också en arkitekt som ritar huset, för att sedan vända sig direkt med ritningen till en husleverantör som ger en offert på bygget. Fördelar med att samarbeta med en arkitekt är att du kan få ett mycket unikt hus som sticker ut från mängden, istället för att bo i ett ”kataloghus”. Men att ha sin egen arkitekt kostar också en slant. Det beror givetvis på vad du är villig att betala.

Hitta rätt husleverantör – olika knep att ta till

När du ska hitta din husleverantör eller hustillverkare med ett annat ord, så gäller det att jämföra och syna företagen uti sömmarna. Fuskbyggen finns det gott om och du vill inte stå med ett droppande hus fullt av fel. Du kan vända dig till en husleverantör för ett prefabricerat hus, eller ta dit din arkitektritning och be dem bygga huset utifrån den. Tänk på detta vid valet av husleverantör:

  • Samla in offerter från många firmor
  • Kolla upp referenser och rykte i branschen – och gör noggranna undersökningar hos Kronofogden, Skatteverket och så vidare
  • Be att få se hus de redan byggt och be en byggnadsingenjör om råd för att se om husen är korrekt byggda
  • Välj en husleverantör som är specialist på din husstil

Från bygglov till färdigställt hus

Innan du sätter igång och gräver, snickrar och hamrar, så krävs det ett bygglov från Byggnadsnämnden i din kommun. Det ansöker du om genom att fylla i en blankett och nedteckna alla viktiga fakta samt betala en avgift.

Nästa steg är att ordna totalentreprenad för ditt husbygge, vilket du gör genom att skriva kontrakt med en byggfirma. Totalentreprenad innebär att hustillverkaren tar på sig ansvaret för både projektering, material och byggarbete, det vill säga hela fadderullan.

Sist men inte minst omvandlas din tomt till byggarbetsplats och med tiden kommer du att få se ditt nya hus se dagens ljus.