Renovera badrum? Läs mer om planering och budget

Ett badrum används otaliga gånger under en dag, oavsett om du bor i ett singelhushåll eller ingår i en familj. Med tiden slits badrummet och kan råka ut för fuktskador. Då är det på tiden att du tar tag i en badrumsrenovering. Det gör inte bara att huset blir fräschare, utan trissar också upp priset på din bostad.

En badrumsrenovering kan kännas ganska så rejält i din plånbok. Kakel, badkar, tvättställ, golv och så vidare kan lätt göra att kostnaderna stiger. Dock finns det moment som du själv kan klara av, medan andra kräver experthjälp av fackman. I den här artikeln ska du få råd och tips om hur du får ett skinande fräscht badrum utan att spräcka din budget.

Kostnader för en badrumsrenovering

Det är inte alltid lätt att räkna ut exakt vilka kostnader som väntas i samband med en badrumsrenovering. Detta på grund av att det ofta är olika yrkeshantverkare som tar olika betalt per timme. För att göra det lättare brukar de istället räkna ut priset per kvadratmeter i badrummet, vilket ger en lättare fingervisning om den totala kostnaden. Andra faktorer som också spelar in är hur omfattande renoveringen kommer att bli. Är det bara nya möbler som ska in, så kommer kalaset att gå på betydligt mindre än om du behöver byta ut både kakel och badkar eller sätta in nya fönster och få bort fuktskador. Men låt oss nu säga att det är en totalrenovering som gäller. Det är då främst tre saker du bör ha i åtanke.

  • Kostnad per arbete
  • Materialkostnad
  • Oväntade kostnader som små detaljer oväntade utgifter

Arbetskostnaden – den största kostnaden vid en totalrenovering

När du anlitar en hantverkare som till exempel ska utföra VVS-jobb, eldragningar eller sätta dit nya klinkers, så kan du räkna med en timkostnad på 400 – 600 kronor. Sammanlagt, per kvadratmeter, får du således vara på det klara med att du kommer att få betala 5000 – 10 000 kronor/kvadratmeter om din vision är att göra en renovering från grunden. Är det endast eldragningar och VVS-jobb som ska göras av yrkesman? Då kommer du ned i pris – cirka 3000 kronor/kvadratmeter, eller till och med lägre.

Materialkostnad – planera noggrant och kom undan billigare

Om du vägrar tumma på dina önskemål om ett vackert badrum och du samtidigt vill ha jobbet korrekt utfört, så är det materialkostnaderna du kan sänka. Med lite planering och spaning så kan du komma ned i pris – mer än du trodde. Är du dyr i drift och vet med dig att du vill ha exklusiva märken i badrummet, så är det lätt hänt att kostnaderna skenar iväg till bortåt 20 000 kronor/kvadratmeter. Du kan dock göra det enklare för dig även här genom att tänka på följande:

  • Utnyttja rabatter
  • Satsa på ett dyrare golvmaterial och billigare material till väggar
  • Köp kakel och klinkers direkt från hantverkaren – du kan ofta spara många slantar på det viset

Du har väl inte glömt ROT-avdraget?

Att renovera badrum kan kosta en slant, men du har fördelen att kunna utnyttja ROT-avdraget för att spara pengar. Låt oss ta ett exempel på ett badrum med normala materialkostnader och genomsnittliga hantverkskostnader, för att sedan tillämpa ROT-avdraget. Då kan du få en bättre inblick genom att syna listan nedan.

  • Materialkostnad: Totalt 56 000 kronor (7000 kronor/kvadratmeter x 8 kvadratmeter)
  • Arbetskostnad före ROT-avdrag: Totalt 80 000 kronor (10 000 kronor/kvadratmeter)
  • Med ROT-avdrag: 56 000 kronor (80 000 x 30% = 24 000 (80 000–24 000 = 56 000)
  • Eventuell resekostnad för hantverkare: 5000 kronor
  • Totalkostnad: 117 000 kronor

Samla in minst 3 – 4 offerter innan du bestämmer dig

Ett moment som brukar ta tid är att hitta olika hantverkare och samla in offerter från dessa. Detta är dock nödvändigt för att kunna komma så billigt undan som möjligt. Här har du också chansen att ta tillfället i akt och pruta ned priserna och säga/påstå att du faktiskt kan få det billigare någon annanstans. Vissa tycker det känns svårt att förhandla, men den som är en baddare på detta kan få mycket pengar över på sin renovering.

Riv själv och spara pengar!

Ett moment som du till hel eller stor del kan utföra på egen hand när du ska renovera badrum, är rivningen av det gamla badrummet. Att riva tar heller inte så lång tid och kan till och med vara ett roligt projekt, eftersom du samtidigt kan se hur saker och ting är monterade eller installerade. Det blir således som en liten renoveringslektion som kan komma till användning i framtiden.

Vilka andra moment kan jag klara av själv?

Kvinna speglar sig i badrumsspegeln.

Förutom rivningen finns det också andra moment som du kan göra besparingar på genom att leka hantverkare på egen hand. När du renoverar badrum så är ytskikten något som inte är speciellt svårt att ta hand om. Fogning, kakelplacering och målning kan göras utan inblandning av fackmän – dock är det väsentligt att du undersöker om basen är fri från mögel och röta först. Underlaget måste alltid vara i gott skick innan du sätter dit nya saker eller målar om, annars är arbetet gjort förgäves. All form av ytarbete kan faktiskt göras av lekmän, men det är ändå av stor vikt att du konsulterar med en yrkeskunnig innan du tar dig an momenten – bara för att vara på den säkra sidan.

  • Tips! En viktig faktor att alltid ta hänsyn till när du tar in ny färg eller nya kakelplattor i badrum och våtrum, är att båda måste tåla vatten fullt ut. Därför är en extra fråga aldrig en fråga för mycket.
  • Tips! Om du känner någon som arbetar med badrumsrenoveringar, är i VVS-branschen eller är expert på olika saker, så kan det vara en idé att följa med honom/henne någon gång under arbetstid. Detta är verkligen ett ypperligt sätt att lära sig bemästra svårare uppgifter.

Moment som du måste överlåta åt en yrkeskunnig

Om du själv inte är rörmokare eller elektriker, så får du enligt lag inte leka runt med kablar och rör som du behagar. Dels för att det kan bringa livsfara när du renoverar ditt badrum, men också för att du blir av med ersättning från försäkringen om något senare skulle gå fel. Även andra arbetsuppgifter såsom att involvera tätskikt eller installera golvbrunn, bör du också låta någon annan ta hand om. Detta är en kostnad som dock lönar sig i långa loppet, eftersom du slipper problem med fukt och läckage. Just otäta golvbrunnar är den vanligaste orsaken till läckage eller skador i badrum och bör göras av proffs. Hela fyra av fem våtrumsskador är relaterade till dåliga golvbrunnar, menar försäkringsbolagen. Även god ventilation är nyckeln till att badrummet inte drabbas av fuktskador.

Om du är osäker på olika moment, som att lägga kakel eller göra fogningar, så är det bäst att antingen låta någon yrkeskunnig göra det, eller att läsa på ordentligt innan du kan utropa dig själv till renoveringsmästare.

Frågor att besvara inför din badrumsrenovering

Innan du river ditt badrum helt och hållet kan det vara värt att ställa sig några frågor som kan ha en direkt koppling till den befintliga konstruktionen. Detta är särskilt viktigt innan du anlitar en fackman. Du vill med andra ord inte riva något som egentligen borde vara kvar. Fråga dig detta:

  • Finns det något av inredningen som ska vara kvar?
  • Var vill du att eluttagen ska vara för exempelvis rakapparat, hårtork, eltandborste och så vidare?
  • Ska du eller hantverkaren hämta kakelplattorna och annan inredning? I så fall – gör iordning ordernummer, kvitton och liknande.
  • Hur kommer du åt vattenavstängningen? Nyckel, manuellt?

Genomtänkta val när du ska renovera badrum

Vid en större och grundligare badrumsrenovering är det smart att välja material eller saker som både är hållbart och prisvärt samt är enkelt att rengöra. Det finns vissa material där kvalité räknas mer och där du faktiskt bör lägga ned mer pengar utan att fokusera för mycket på besparingar. Detta gäller bland annat:

  • Golvplattor
  • Vägghängd WC-stol (lättare att rengöra)
  • För många glasskivor vid duschen kräver mer rengöring och putsning; satsa mer på kakel runt duschen
  • Snygga kranar kan göra det enklaste badrummet till en lyx

Undvik istället saker som inte alltid är nödvändiga, utan är direkt relaterade till överflöd och lyx, såsom:

  • Golvvärme
  • Downlights i tak
  • Elegant unidrain-brunn

A och O är planeringen när du ska renovera badrum, eftersom olika saker måste ske i en viss ordning. Du vill förmodligen inte stå där med snopen min och vara tvungen att riva ut allting igen, bara för att du missat en punkt på listan.

Kakel eller våtrumsmatta?

Testar olika färger på badrumsväggen.

Det här med att välja mellan våtrumsmatta eller snygga kakelplattor, kan ibland härleda till en skarp diskussion inom familjen. Många tycker att våtrumsmatta är betydligt enklare att hålla rent, medans andra tycker att det ofta känns lika attraktivt som att ha heltäckningsmatta à la England. Dessutom är våtrumsmatta ofta ifrågasatt eftersom vissa är tillverkade av PVC, vilket inte är så positivt rent miljömässigt.

När folk renoverar badrum i dagsläget, kan vi dock glädja med att berätta att dagens våtrumsmattor har fått en uppdatering och ett ansiktslyft som både gör dem mer estetiskt tilltalande och samtidigt lättare att lägga in. Material och tillverkning har också förändrats med tiden och numera är det långt ifrån de gamla utslitna och grådaskiga plastmattorna som syntes i 60-talets badrum. Fördelen med en våtrumsmatta är att den är billigare än både kakel och klinkers och den blir heller inte lika hal att gå eller stå på när badrummet är fuktigt.

Att välja rätt kakel

Det finns idag många olika sorters kakel att välja mellan. En del är ofantligt mycket dyrare än andra, men ett billigt kakel brukar gå på cirka 100 kronor/kvadratmeter. Dessa kakelplattor kan du hitta i vanliga byggvaruhus som Bauhaus, Jula eller K-Rauta med flera. Dock kan du få ett mycket finare kakel som i regel kostar mer, om du vänder dig direkt till en plattsättare som ger dig rabatt. Då pressar du ned priserna samtidigt som du kan renovera ditt badrum med lyx och stil. Här nedan följer annars några populära material som ett alternativ till vanliga kakelplattor.

  • Natursten
  • Mosaik
  • Sjösten eller tumlad marmor
  • Kakel från Marocko

Vilka priser kan jag förvänta mig på kakel vs. plastmatta?

Som du nu redan vet, är kakel i allmänhet dyrare än en våtrumsmatta. Båda materialen är dock funktionella och anledningen till att folk väljer kakel eller klinkers när de ska renovera badrum, är att det helt enkelt ser finare ut och ger också ett ljusare intryck – något som många eftersträvar i sina badrum. Det finns som sagt många moderna våtrumsmattor att ta i beaktning när ett badrum ska göras om och en genomsnittlig kostnad på ett badrum om 10 kvadratmeter är cirka 30 000 kronor. Ska du istället sätta dit kakel eller klinkers, så får du räkna med en kostnad på 50 000 kronor för samma yta, om du väljer ett kakel som kostar cirka 300 kronor/kvadratmeter.

Materialspill

Det du emellertid måste ha i åtanke när du lägger in kakel, är att det brukar bli runt 5–10% spill, vilket är betydligt lägre om du monterar dit en våtrumsmatta. Det gäller således att väga för- och nackdelar för de olika materialen innan du bestämmer dig. Mycket bestäms givetvis av din budget och dina prioriteringar – du bör helt enkelt ställa dig själv frågan ”Vad är viktigast för mig?”, samt ”Vad vill jag helst satsa på?”.

Lägg märke till de små kostnaderna som lurar när du renoverar badrum

Hitintills har vi främst behandlat de stora kostnaderna och momenten som i stort sett alltid uppkommer när människor renoverar sina badrum. Men i ärlighetens namn är det de små detaljerna som känns av mest när du i slutändan sitter och försöker få ihop två och två och undrar varför din budget överskreds så pass mycket. Det hela är ganska enkelt. Det du inte direkt räknade med blev de attiraljer som gjorde att din budget sprack. Kranar, krokar, hyllor, vattenlås, speglar och blandare…ja, allt det där som slutligen gjorde ditt badrum så unikt, blev samtidigt det som du inte riktigt hade räknat med.

  • Ett tips – avsätt alltid en buffert för oväntade kostnader, eller för sådant som du egentligen inte hade tagit med i beräkningen. På samma gång gäller det att vara kritisk och inte falla till föga för allt vackert du ser därute i butikerna. Du behöver givetvis inte gå med skygglappar när du är på gång att renovera ditt badrum, men använd din vishet på bästa sätt!

När du renoverar badrummet är det bra att se över avloppen: Hur mycket kostar egentligen ett stambyte?