Plus och minus med att bygga eller renovera altan

Saknar du en altan eller ligger du sömnlös om nätterna och funderar på hur du egentligen ska bygga ut din befintliga altan? Det finns många anledningar att investera i en ny altan. Vi har listat några här nedan.

Fördelar med att bygga eller renovera din altan

Det finns vissa uppenbara fördelar med en altan; det förlänger kvällarna och ger dig chansen att utnyttja dygnets soltimmar. En altan blir som ett extrarum i huset. Där har du senare även möjlighet att installera din egna pool eller varför inte en badtunna? Det är givetvis en förlängning av huset, men också av trädgården. På altanen kan du odla växter, grönsaker och örter i krukor. Altaner höjer ditt värde på huset och ger många möjligheter till social gemenskap.

Har du redan en altan som du vill renovera eller bygga ut? Det kommer att öka värdet på bostaden. Utöver rent ekonomiska vinster innebär också en renovering (förhoppningsvis) att du samt familj utnyttjar altanen mer. Det säger sig själv att det inte är bra att ha en sliten altan där du kan dratta igenom träplankorna eller skada dig på annat sätt.

Nackdelar med ny altan eller renovering av denna

Egentligen finns det inte så många nackdelar med att ha en altan vid huset. Det som dock kan räknas som negativt är alla kostnader som uppkommer i samband med projektet och inte minst val av material som kräver en noggrann planering först. En altan kräver också underhåll och bygglov i de flesta fall, beroende på storlek och närheten till granntomten.

För att inte få otrevliga överraskningar när du bygger eller renoverar altanen, bör du noggrant kontrollera regler, material och så vidare. Du kommer givetvis ha stor nytta av en altan på alla sätt, men den tar tid att bygga och får inte försummas bara för att arbetet är klart.

För- och nackdelar med olika material vid altanbygge

Altan med gröna växter som fungerar som insynsskydd.
Varför inte styla altanen med gröna växter?

Här nedan listar vi vanliga altanmaterial och deras egenskaper:

  • Tryckimpregnerad furu – det vanligaste och billigaste materialet. Det kräver underhåll och är inte helt giftfritt på grund av alla underhållsmaterial som exempelvis oljor och färger, för att göra altanen fin igen
  • Komposittrallar – mycket dyrt men i princip helt underhållsfritt eftersom du kan rengöra det med högtryckstvätt
  • Organowood – miljövänligt och helt giftfritt men kostar lite mer än vanligt trä
  • Ädelträ – otroligt vackert men kommer från regnskogen och är inte särskilt miljövänligt om det inte är av certifierad sort

Satsa stort på altangolvet

Golvet på din altan bör vara av bästa kvalitet för att inte svikta eller få sprickor. Det är inte särskilt roligt om bordet gungar så fort du ställer ner ett saftglas eller en kopp kaffe på det. Vi rekommenderar att du lägger mer pengar här än någon annanstans. 

Har du en stor trädgård? Då är du kanske också intresserad av att bygga pool?