Glasa in din balkong (en kort guide)

Många väljer att glasa in balkongen – och på så sätt förlänga sommarsäsongen. Det finns många fördelar med en inglasad balkong, såsom att det ger hög mysfaktor även under den kalla årstiden och att det gör ekonomisk nytta. Vill du veta om det är något för dig? Vi har listat för- och nackdelar.

En inglasad balkong – vågar du fatta beslutet?

Inglasad balkong gjord som en fyrkant.
Det finns massa olika sätt att bygga balkonger på. Ovan har balkongen fått två fasta väggar och tak som matchar fasaden.

Det kostar oundvikligen en hel del att glasa in balkongen – frågan är om det är en investering som lönar sig eller inte?

Fördelar med en inglasad balkong

Det som väger för att glasa in en balkong (eller veranda) är att du kan vistas närmare naturen under en längre del av året, ja faktiskt under varje säsong oavsett temperatur och väder. Om du installerar infravärme kan du till och med sitta med glasrutorna och dörrarna fullt öppna större delen av vintern. Många tycker även om att installera en braskamin att elda i och höja mysfaktorn ännu mer.

Här nedan kan du se alla positiva faktorer som en inglasad balkong innebär:

  • Mer utrymme i bostaden
  • Ett uterum året runt
  • Ger mindre insyn i vardagsrummet eller lägenheten
  • Det isolerar mot gatans ljud
  • Växter trivs extra bra på en inglasad balkong
  • Sänker värmekostnaderna 
  • Ökar balkongens hållbarhet
  • Ökar värdet på en bostadsrätt

Nackdelar som en inglasad balkong kan medföra

Det finns självklart också nackdelar med att glasa in sin balkong. Dessa kan vara bra att känna till så att du inte ångrar ditt beslut framöver.

Följande nackdelar kan uppstå:

  • Det kan bli olidligt varmt under sommaren
  • Du får fler fönster att putsa
  • Vädring kan bli lite problematiskt om du inte kan öppna din inglasade balkong fullt ut
  • Du befinner dig inte alltid helt under solen om du skulle vilja sola (beror förvisso på fönster och dörrars konstruktion)
  • Det kan bli lite mörkare i rummet som finns innanför balkongen

En inglasad balkong – så mycket kostar det

Att glasa in en balkong är inte jättedyrt, men det är givetvis inte gratis heller. Det finns vissa moment som du kan göra själv och de ska vi behandla längre ner på den här sidan. Tänk också på att det krävs ett bygglov om du ska glasa in din balkong, eftersom det räknas som tillbyggnad.

Om du anlitar hantverkare till att göra allting på en balkong med måtten 2,5 x 4 meter, så kan du räkna med prisförslag från cirka 50 000 kronor. Då ingår inte taket ovanför, om det istället utgörs av grannens balkong. Äger du en villa som saknar tak från annan balkong kommer det att kosta mer. I priset ovan, 50 000 kronor, ingår både arbetskostnader och material. Om du dessutom använder ROT-avdraget kommer du ned i arbetskostnader med 30 procent.

  • OBS! ROT-avdraget gäller endast för villor och inte för bostadsrätter när du ska glasa in balkongen!

Vill du ha en mer avancerad balkong med speciellt tak som avleder värme, montage och installationer av olika detaljer, så kan 80 000 kronor vara ett rimligt förslag. Be dock om många olika offerter från flera företag – det kan du tjäna många tusenlappar på.

Detaljer som ökar kostnaderna

Du som myser vid blotta tanken på en braskamin på balkongen, kommer naturligtvis att hamna på en högre kostnad. Detsamma gäller om du till exempel vill ha fönster med skuggpartier eller kanalplast på taket för att det inte ska bli så varmt när solen ligger på. Ska du ha säkerhetsglas kan det också bli dyrare, vilket är viktigt om du bor i nedre delen av bostadshuset eller om du har en villa med tanke på inbrottsrisk. Måste du bygga en balkong från grunden, så ska du helst låta en fackman utföra det momentet, om du inte själv besitter de kunskaperna. Att bygga en helt ny balkong kommer att medföra att kostnaderna stiger ännu mer.

Moment du kan utföra på egen hand

Om du redan har en balkong på huset finns det mycket du kan göra själv. Att sätta in skjutdörrar och montera fönster kan du göra om du är händig, men låt gärna en plåtslagare lägga taket så att konstruktion blir rätt. Ska du installera en kamin så måste du anlita en behörig installatör. Samma sak gäller med elledningar för belysning samt infravärme för varma höstkvällar. 

I ärlighetens namn kan det vara enklare att utföra gör-det-själv moment på ett uterum i markplan än vad det är att ta sig an en hel balkong. Är du påläst och kunnig kan du ändå göra mycket själv för att spara in på kostnader. Att installera och montera olika sorters skjutdörrar och fönster i olika öppningar, kräver dock noggrann planering och konsultation med en expert. Vad du än beslutar att ta dig an på egen hand är det alltid en god idé att rådfråga en sakkunnig expert ordentligt först. Tänk på att du dessutom ska arbeta på en högre höjd med olika slags glaspartier i varierande storlekar. Att tänka extra på säkerheten är aldrig fel. Se till att vara väl förberedd och ordentligt påläst samt att du har allt material som behövs tillgängligt.

Är du inte intresserad av att bygga balkong? Satsa på altan istället