Ge karaktär till fönster – med spröjs

Ett fönster kan ge så mycket mer till ett hus än bara ljusinsläpp och isolering. Vill du ge en unik karaktär till ditt hem och dina fönster, så kan det vara en god idé att skaffa fönster med spröjs. Detta ger ett gammaldags utseende, men ett charmigt sådant. Det finns dessutom många olika spröjsvarianter att pryda dina fönster med.

Ska du byta fönster? 4 saker att tänka på

Spröjs på utsidan, insidan eller mittemellan

Det finns många varianter av spröjsade fönster att botanisera bland. Kolla efter fönster som ger ett vackert estetiskt intryck och samtidigt är funktionella. Om du är ute efter stark isolering är det smart att köpa ett fönster med spröjs på utsidan och kombinera det med en helglasad ruta på insidan. Det gör kanske fönstret mindre charmigt, men det bidrar också till betydligt mindre värmeförlust. Mellanglasspröjs är ett annat alternativ. Det är bäst ur underhållssynpunkt. Spröjsen sitter mittemellan glasrutorna och behöver således inte avlägsnas när du ska tvätta rutorna.

Hitta din egen favorit av spröjs

På marknaden och hos glasmästarna finns numera åtskilliga fönster med olika spröjs och design. Du kan investera i färdigspröjsade modeller eller designa och specialbeställa fönster utifrån ditt eget tycke och smak. Det går också att välja mellan olika material på spröjs.

  • Trä – det vanligaste och förekommer på äldre fönster
  • Aluminium
  • Trä/aluminium
  • Plast (PVC)

Det går att få avtagbara spröjs eller självhäftande sådana, vilket lämpar sig för fönstertvätt eller om du vill byta ”outfit” på ditt fönster med annat mönster. De mest exklusiva avtagbara spröjsen är ramspröjs som har små gångjärn. Det används ofta vid svängda fönster.

Du kan hitta spröjs från 1 kronor och uppåt

Katt blickar ut genom fönster med spröjs.

Spröjs kan variera en del i pris. Det billigaste kostar faktiskt bara en krona ute i handeln, men då är det enkla lösspröjs i form av lister som fästs på rutorna. En vanlig prisklass är 2 000 – 4 000 kronor med en marginal uppåt och nedåt, medans de dyrare varianterna av spröjsade fönster, ligger runt 10 000 kronor för en stor 3-glasruta. I dessa priser är alltså rutan inkluderad, eftersom det inte rör sig av avtagbara spröjs. Ska du ha specialbeställda fönster med ett visst mönster får du givetvis räkna med ett högre pris än annars.

Det finns spröjsvarianter som anses mer exklusiva än andra, oavsett vilken glasruta det gäller:

  • Wienerspröjs (äkta spröjs) med riktiga snickarkors och,
  • ramspröjs.

Om du vill byta spröjs på befintliga spröjsade fönster så är detta inte speciellt dyrt. För varje ruta kommer du att betala cirka 150 kronor per spröjs vid anlitande av hantverkare, när du ändå ska byta fönster. Beroende på spröjs kan priset dock variera.

Material påverkar

Valet av material i spröjs, spelar en viss roll i prissättning. Trä är generellt det billigaste, medans en mix av trä och aluminium är dyrare (ungefär 1000 kronor mer). Spröjs med PVC ligger i ungefär samma prisklass som aluminium, men kan ibland vara något dyrare.

Gör egna spröjs

Med lister, snedkapningar, dubbelhäftande tejp och lim, kan du få dina fönsterspröjs för en ultrabillig peng. Tänk på att mäta fönstret noggrant innan du kapar och sågar med geringssåg. Minsta felmarginal gör att det ser ut som en hemmasnickare har gjort dem och även om så är fallet så vill du förmodligen att det ska se proffsigt ut.

Ska du se över fasaden i samma veva? Läs: Renovera husfasaden