Byta fönster (4 saker att tänka på)

En katt kikar ut genom ett fönster med vita fönsterkarmar.
Den vanligaste färgen på fönsterkarmar? Vit. 

Det finns i grund och botten tre olika typer av fönster att välja mellan: Trä, PVC och aluminium, där de alla har lite olika egenskaper och prisnivåer. Det vanligaste valet numera är PVC-fönster, men träfönster håller fortfarande ställningarna. Aluminiumfönster å sin sida är betydligt ovanligare.

 

Vill du veta mer om att byta fönster? Hoppa direkt till stycket med tips inför ditt fönsterbyte 

PVC-fönster

PVC-fönster eller plastfönster har kommit att bli den vanligaste fönstertypen idag och det är inte svårt att förstå varför. PVC-fönster är generellt billigare än träfönster, och mycket billigare än aluminiumfönster, samtidigt som de är hållbara och inte kräver speciellt mycket underhåll. De är kort sagt billiga och praktiska, och enklare att göra välisolerade än träfönster. Det huvudsakliga skälet till att många fortfarande föredrar träfönster är på grund av deras utseende. I speciellt äldre hus så skulle PVC-fönster inte passa riktigt in.

Träfönster

Träfönster är närapå lika billiga som PVC-fönster, men de kräver att man underhåller dem mer för att de ska hålla och förbli fina. Även om det är lite svårare att göra träfönster välisolerade så är det långt ifrån en omöjlighet. Den som verkligen vill ha fina träfönster kommer att få betala en del extra för att få dem lika energieffektiva som PVC-fönster, men det är definitivt möjligt. Det huvudsakliga skälet till att välja träfönster är dock definitivt deras utseende – riktigt fina träfönster är oslagbara.

Aluminiumfönster

Aluminiumfönster är riktiga lyxfönster och kostar därefter. De är de utan tvekan mest hållbara av alla fönster och kräver knappt något underhåll alls. Men det är som sagt priset som gör att de flesta tvekar. För den som har råd så kan aluminiumfönster vara ett mycket intressant alternativ – tåligare fönster finns knappast.

Byta fönster på hus

Så du vill byta fönster? Då är det följande fyra saker du måste känna till:

Steg ett: Vill du få ut bästa möjliga resultat bör du väga in både utseende på fönstren, samt också energisnålhet. Fönster som bevarar värme bättre kan göra att du drastiskt sänker dina boendekostnader genom minskad värmeförbrukning. Fråga därför alltid installatören om fönster med bra u-värde – så lågt som möjligt! U-värdet är ett mått på hur mycket eller lite värme som dina fönster släpper igenom.

Steg två: Jämför priser på flera håll. Kolla med byggvaruhusen och jämför olika fönster från olika leverantörer. Sedan bör du prata med flera fönsterfirmor och även jämföra deras installationspriser. Gör du båda dessa jämförelser kan du spara rejält med pengar.

Steg tre: När du bestämt dig för vilken fönsterfirma du vill ha och vilka fönster du vill byta till är det mycket viktigt att du skriver ett avtal som reglerar vad som ska utföras och vad det ska kosta. Vill inte fönsterfirman skriva avtal bör du se dig om efter en annan installatör.

Steg fyra: Påminn företaget du anlitar om att du vill ha ROT-avdrag på arbetet. Detta innebär en 50-procentig skatterabatt som dras av på slutfaktura.