Bygga garage med övervåning? Läs våra tips och idéer

Garaget behöver inte endast vara en förvaringsplats för bilen. Genom att bygga på en ovanvåning på ditt garage får du ett gästrum, eget boende för tonåringarna, nya uthyrningsmöjligheter, en ateljé eller varför inte ett kontor? 

En garageport med snidat trä.
En snygg garageport ger karaktär åt ditt garage.

Exempel på garage med övervåning

Det finns många olika alternativ när du ska uppfylla dina garagedrömmar. Frågor du behöver ställa dig är till exempel; Hur mycket boyta vill jag ha på övervåningen och vill jag ha enkel- eller dubbelgarage?

Alternativ som ges på marknaden är exempelvis:

 • Dubbelgarage med övervåning i 2-plan och sadeltak
 • Dubbelgarage med övervåning i 2-plan med kupa och sadeltak
 • Dubbelgarage med övervåning i 1,5-plan med trappa upp till övervåningen från utsidan

Självklart kan du byta ut dubbelgaraget mot ett enkelgarage i större skala eller göra hela byggnaden mindre, om du skulle vilja. Dock är det vanligast med ett dubbelgarage på nedre plan och en större lägenhet eller ett loft på övre plan. Tänk på att ett mindre garage brukar kosta mer per kvadratmeter. I vissa fall kan det därför löna sig att bygga ut rejält när byggprojektet ändå är igång.

Kostnader för ett garage med övervåning

Det finns en hel del som påverkar priset när du ska bygga garage, och vill du dessutom ha en övervåning, finns det fler punkter att ha i åtanke.

Kostnader för monteringsfärdiga garage vs självbygge

 • Isoleringen i garage och lägenhet
 • Dörrar – carport, dubbelgarage eller enkelgarage?
 • Markarbeten
 • Fönster, dörrar, avloppsbrunn, eldragningar, rördragningar med mera
 • Kök och badrum
 • Ska du anlita hantverkare eller göra mycket själv?
 • Grundläggning
 • Storlek
 • Lösvirke eller prefabrikat?

Mellan tummen och pekfingret kommer du få betala cirka 5 500 kronor/kvadratmeter när du bygger garage med övervåning. Då räknar vi med arbetskostnader och materialkostnader. Gör du det mesta själv och väljer bort hantverkare, så minskar givetvis beloppen. Dock föredrar många att köpa färdiga byggsatser än lösvirke, eftersom kostnaderna lätt skenar iväg och det brukar bli fler turer till byggvaruhuset än många väntat sig.

Ett rimligt prisexempel på garage med övervåning

Låt oss ta ett exempel på ett relativt stort dubbelgarage med övervåning med takkupa på 100 kvadratmeter sammanlagt (garaget har 65 kvadratmeter). Det är då vanligt att kvadratmeterpriset blir en aning lägre, runt 4 000 kronor. Tillsammans med isolering, golvvärme, el, rördragning, målning, grundplatta och så vidare, kommer summan att ligga runt 400 000 kronor, vilket är en fördelaktig kostnad på marknaden. En del garage med övervåning kan kosta runt 500 000 – 600 000 kronor i slutändan om de ritas från grunden.

Observera att prefabrikat och färdigställda garage med övervåning, oftast ligger betydligt lägre i pris än vad egenritade garage med lösvirke gör. Då kan du till och med komma ned till halva kostnaden om du kikar runt bland olika företag som erbjuder olika modeller och priser.

Tre andra sätt att utöka sin boyta är genom att: