Bygg din egen pool – läs om olika modeller och kostnader

Turkosblå vatten och en drink i handen när gästerna börjar komma för lite poolhäng och grillfest…detta är mångas dröm och kan bli verklighet trots att en pool är en relativt kostsam investering. Idag har du möjlighet till ett brett spann av pooler och har du inte råd med en lyxpool i Hollywood-klass, så finns det budgetvarianter som fungerar nästan lika bra en varm sommardag.

Det som avgör vilken pool du ska välja är självklart din budget, men också hur din tomt klarar av olika pooltyper. Det första du bör göra är att se över dina egna eller din familjs behov och kostnader för att se om ni har råd med en pool, samt hur ofta ni kommer att använda den. Olika pooler kräver mer underhåll än andra och detta kan också väga in när du ska bestämma dig. Läs vidare för att få ett bättre hum om vilka poolmodeller som finns på marknaden och hur mycket de kostar att bygga.

De vanligaste poolerna

Det finns en uppsjö av pooler som i sin tur delas upp i olika kategorier. Detta gäller inte bara hur de är byggda, utan även hur de ser ut rent estetiskt. Storlekar och former finns i överflöd och du kan få alltifrån en enkel badtunna eller en åttakantig form, till en större rektangulär pool där du kan utöva ordentligt med motion. Det som främst gör att man placerar in pooler i olika fack eller kategorier, är dock hur de är byggda i förhållande till marken. Du kan idag välja mellan olika varianter.

  • Markbyggd pool
  • Gjuten och anpassad pool
  • Pool ovan jord
  • Badtunna
  • Säsongspool
  • Inomhuspool
Pool med uppblåst flamingo.

Markpoolen – när poolen är jämnad med marken

Markpoolen har fått sitt namn eftersom den är nedsänkt i marken som en grop. För detta krävs således schaktning och grävning, dränering och liknande moment som kostar en del. Stommen är gjord av trä, plast, stål eller glasfiber och kan sedan kläs med liner eller annat material. Runt omkring poolen kan du välja att ha till exempel trädäck eller betongplattor för att skapa en trevlig atmosfär och sätta dit solstolar och dylikt.

Så mycket kostar din markpool

En markpool är den vanligaste poolvarianten men också den dyraste – särskilt om du vill ha en gjuten markpool som är designad specifikt för dina behov och som gjuts på plats. Om du bygger en markpool kan du få räkna med en kostnad på minst 80 000 kronor för själva poolen och det dubbla för arbetet som utförs. Dock kan en markpool bli dyrare än så, beroende på vilket material du nyttjar. De olika materialen nedan är listade med det billigaste överst och det dyraste nederst.

  • Linerpool med stomme av trä, plast eller stål (liner måste bytas ut som senast vart 15:e år)
  • Glasfiberpool
  • Plast
  • Rostfritt stål
  • Betong
  • Mosaik

Du har inte rätt att använda ROT-avdraget när du bygger en utomhuspool – bara om du renoverar eller bygger om en inomhuspool. Med andra ord är det du som står för hela kostnaden. Har du dessutom exklusiv smak kan din pool lätt överstiga 600 000-kronorsnivån, arbete inkluderat.

Skräddarsy din pool och gjut den på plats

Den onekligen dyraste poolvarianten är den gjutna poolen. Den är specialritad och gjuts på plats där du vill ha den. Dock kräver det mark som den kan gjutas på och i. En gjuten pool på cirka 4 x 8 meter som är standardstorlek, kan kosta 350 000 kronor för bara poolen och poolpaketet. Med arbetskostnader kan du lätt komma upp i 700 000 kronor. Å andra sidan; när poolen är färdig kan du ha snygga trappor i den, en unik form eller olika djup. Den håller också betydligt längre och kräver vanligtvis ingen renovering på mycket länge.

Ovanjordpoolen – poolen för den bekväme

En lika snygg pool som markpoolen, men som är enklare att bygga, är ovanjordpoolen. Den grävs inte ned i marken, utan har sina väggar och kar ovan jord och därav namnet. Du kan sedan välja att ha en stege ned i poolen och en trappa upp för att kunna gå ned i vattnet. Många ovanjordpooler kan knåpas ihop på en helg och installeras lika enkelt. Det är därmed något som en hemmafixare klarar av till större delen.

De flesta ovanjordpooler har väggar eller stomme av trä och ett inre av plast, glasfiber eller stål. Pooler ovan mark brukar vara mycket billigare än markpooler och startpriset brukar ligga runt 20 000 kronor och uppåt. De är smidiga eftersom de lämpar sig bra för slänter och sluttningar.

Badtunnan; den minsta ovanjordpoolen när du vill unna dig avkoppling

Vill du ha en ännu enklare variant av ovanjordpoolen, så kan du investera i en badtunna som du kan bygga och/eller montera ihop helt själv. Detta är ett alternativ för den som har en liten trädgård eller som inte vill ha höga poolkostnader. Badtunnor kostar mellan cirka 15 000 – 30 000 kronor om du vill ha den lite mer vräkiga modellen.

Säsongspoolen – varianten du packar upp och packar in

Kanske kommer du ihåg den där lilla barnpoolen som dina föräldrar vek ut på sommaren och fyllde med vattenslangen? En sådan finns i lite mer rymlig variant och kan packas upp när solen värmer, för att packas ihop på sensommaren när den inte utnyttjas mer. En säsongspool för hela familjen har en diameter på cirka 3,5 meter och en höjd på cirka 80 centimeter. Den har också räcken som gör den mer stabil och som barnen kan hålla sig i. Väggarna består av flera skikt, oftast av PVC och polyester. Fyller poolen gör du med en vanlig trädgårdsslang eller mängder av hinkar.

Lyxa till det – bygg en inomhuspool

För den som verkligen har råd och vill kombinera nytta med nöje, kan en inomhuspool vara ett alternativ till långvarig bortasemester. En inomhuspool byggs inomhus, i en tillbyggnad eller i ett fristående hus som du kan nyttja som spa. Dock ska du veta att en inomhuspool kräver mycket och noggrann planering, eftersom ventilation, värmesystem och avfuktning är extremt viktiga punkter.

Många väljer att satsa på ett litet minigym i samma rum eller en jetstream i poolen som ger motstånd vid simning. Men, smakar det så kostar det och en inomhuspool har ett pris på cirka 400 000 kronor, eftersom den måste vara av betong eller vara murad. Lägg till arbetskostnader och du kan få betala uppemot 1 miljon för härligheten.