Att renovera köket är ett stort och betydelsefullt projekt

Att renovera ett kök är ingen latmansgöra – och inte heller någon billig historia. Med rätt metoder, rätt tänk och en planerad budget kan du emellertid komma långt utan att för den sakens skull bli ruinerad. Med en bra balans mellan gör-det-själv moment och professionell hjälp kan du få ditt drömkök utan att det kostar skjortan.

Att renovera köket kommer med många viktiga beslut. Först och främst är det viktigt att du trivs i rummet som av många brukar beskrivas som hemmets hjärta. Det är också viktigt att det blir en funktionell arbetsplats. Vitvaror, kakel, rör och ledningar, kabeldragningar, installation, golvrenovering och köksblandare – allt ska stämma överens och utföras korrekt.

Du bör vara medveten om att en köksrenovering kan variera väldigt mycket i kostnad – allt från några tusen till flera hundratusen kronor. Därför bör du planera hela renoveringen väl innan du sätter igång. Här nedan följer en lista på några av de saker som du bör tänka på när du ska göra en grundlig köksrenovering:

  • Planering och budget
  • Rivning
  • Återställa ingrepp genom spackling, målning med mera
  • Lägga nytt golv, i samma veva som ovanstående punkt
  • Montering av stommar, diskho med mera
  • Sätta in nya bänkskivor och vitvaror
  • Placera nytt kakel
  • Belysning
  • Detaljer och småjusteringar

Starta din köksrenovering

En tallrik med amerikanska pannkakor.

Inför en köksrenovering kan du lätt känna dig överväldigad. Lugn, det ger med sig allt eftersom projektet kommer igång. Ju bättre du planerat, desto bättre blir resultatet. Det är också värt att poängtera att hantverkarna som du anlitar behöver rejält med framförhållning. De är ofta överbelamrade med jobb på grund av stor efterfrågan.

Ett bra knep är att sätta sig ned, åtminstone 2 – 3 månader i förväg innan renoveringen tar fart. Då har du också tid att samla in olika offerter, som i sin tur kräver analysering och eftertanke.

Beställ in offerter till din köksrenovering

Renoveringen av ett kök sker steg för steg. Varje moment måste komma i rätt ordning, så att du inte råkar ut för några oväntade överraskningar och måste göra om saker och ting.

Först och främst ska du samla in offerter och bestämma vem/vilket företag du vill anlita. Läs noggrant igenom offerterna och se till att så mycket som möjligt ingår. Ta hjälp av internetomdömen, vänner och bekanta som renoverat tidigare. Be också om referenser från hantverkarna om du vill prata med någon som har anlitat dem tidigare. 

Gör en checklista

I planeringsstadiet är det bra att ta fram en checklista. I den står dels den information som är nödvändig för dig själv och hantverkarna, men du kan även nedteckna din egna vision av det färdiga resultatet genom att skissa och göra inspirationstavlor. När du renoverar ett kök bör du fundera över hur mycket tid du tillbringar där och vad du vill använda köket till, förutom att laga mat. Har du barn kanske läxläsning är mest uppskattat? Om du har husdjur, så bör du kanske avsätta en del av rummet till dem där de kan äta, sova och hålla till.

Sist men inte minst, är det klokt att renovera så att köket blir lättstädat och så att vitvaror står stabilt och inte utgör något hinder i arbetet. Om det är omöjligt att komma åt i vissa vrår, så riskerar du att få ge dig i kast med ytterligare en renovering inom kort, på grund av ansamlad smuts, fukt och mögel.

Hantverkare som du kommer att behöva

Det finns förvisso saker du kan göra på egen hand, men  hantverkare brukar vara oumbärliga när du ska renovera köket. Du kommer antagligen behöva anlita snickare, elektriker, rörmokare samt en plattsättare som placerar kakel och klinkers. Elektriker och rörmokare är ett måste, medan snickare och plattsättare inte alltid krävs, beroende på hur händig du är själv. 

Hantverkare är särskilt viktiga om du ska flytta ditt kök eller kanske sätta det i en utbyggnad av huset. Då kan du behöva en bygganmälan med tanke på att avlopp kan behöva flyttas också. Hör efter med din kommun vad du behöver.

Ta kontroll över din budget

Det är bara du och din familj som kan bestämma hur mycket din köksrenovering får kosta. Sätt först upp en totalsumma som sätter gränsen för vad hela renoveringen får gå på och dela sedan upp den i delmoment. Tre viktiga kostnader att ta fasta på och som du aldrig kommer ifrån vid ett större projekt är:

  • Arbetskostnader
  • Materialkostnader
  • Vitvaror

Tänk på att det blir betydligt dyrare om du ska byta ut alla köksstommar och riva ut skåp, lådor, golv och dylikt. Vill du hellre hålla dig till en budgetvariant? Då kan vi rekommendera att du endast köper nya luckor alternativt att du endast byter knoppar eller handtag. Stommarna låter du stå kvar.

Vad kan det kosta att renovera ett kök?

Detta beror på hur omfattande renoveringen är. Ska köket få en helt ny planlösning eller är det bara lite målarfärg och nya detaljer det handlar om? Ju mer som ska rivas ut och ändras, desto dyrare blir det givetvis. Avlopp, el och vattendragningar är det som tar upp mest av din budget, men glöm inte heller att avsätta pengar för oväntade utgifter eller nya ingivelser som trots allt brukar infinna sig i slutet på köksrenoveringen.

Prisexempel

En totalrenovering av ett normalstort kök brukar ta runt 160 arbetstimmar och varje timme kan kosta mellan 350 – 700 kronor, ibland ännu mer.

Räkna med en totalkostnad på åtminstone  80 000 kronor om du totalrenoverar köket. Tänk alltid på att du får lov att göra ROT-avdrag på 30 procent. Om totalkostnaden ligger på 80 000 kronor betalar du därmed endast 56 000 kronor.

Materialkostnaden

Vanliga standardprodukter som du normalt hittar i byggvaruhus brukar uppgå till cirka 50 000 kronor. Om du däremot vill ha lite högre kvalitet, så kan det bli det snabbt bli det dubbla. Är det lyxprodukter och fina märken du är ute efter? Räkna med en kostnad på uppemot 250 000 kronor. 

  • OBS! Ett välanpassat, specialritat och platsbyggt kök, är dyrare. Om du däremot köper ett färdigt kök från till exempel IKEA blir totalkostnaden inte högre än 40 000 – 50 000 kronor för köket.

Vikten av vitvaror

När du renoverar köket bör du lägga ner extra tid på att välja vitvaror. 

Kylen och frysen är speciellt viktiga. De bör ha en lång livslängd och vara någorlunda energisnåla. Här är även inredningen och utformningen viktig, eftersom du kanske vill kunna frysa in stora förpackningar, göra långkok och förvara eller ha speciella fack för vissa råvaror.

När du ska välja vitvaror gäller det också att tänka praktiskt. Du vill inte snubbla över diskmaskinen, att kylen tar upp halva köket eller att ugnen tar timmar att rengöra. Hur du lagar mat och hur din livsstil ser ut är av stor vikt i valet av vitvaror. Här bör du lägga lite mer pengar om du exempelvis vill att ugnen ska ha en ångfunktion eller om du har tonåringar i familjen som behöver en smart mikrovågsugn med särskilda funktioner. Gör en lista på vad du förväntar dig av dina vitvaror och vad just du prioriterar.

  • Design?
  • Tystgående?
  • Rymliga?
  • Smart utförda i inredningen?
  • Energisnåla?

Klart för rivning!

När din budget är klar och du har hittat dina hantverkare och material, är köket klart för rivning.  Ska du totalrenovera köket? Då kan du faktiskt göra det mesta eller till och med allt själv. De flesta väljer att spara pengar på det här sättet genom att riva ut allt istället för att anlita någon till det.

Följ alltid den nya planlösningen när du river ut ditt kök och ta alltid hänsyn till var kablar samt rör ska infogas. Var också oerhört uppmärksam på saker som ligger under golv eller vad som sitter i väggarna. Har du otur så kan det uppstå oväntade överraskningar som din budget inte kommer att uppskatta.

Det du behöver göra,

  • plugga igen gamla rör,
  • ta bort väggar där elektrikerna ska dra nya kablar och där nya rör ska in,
  • riv bort det gamla golvet om det ska bevaras.

Innan du påbörjar din köksrenovering måste du också fundera över hur du ska göra dig av med det gamla materialet. Du får inte slänga det var som helst – det ska till en återvinningscentral. Sakerna kan du bogsera dit själv eller betala någon för att köra dit dem.

Varde ljus! – Lek inte Gud med elektriciteten

Nu kommer du till det moment som kräver fackmän och yrkeskunniga personer. Det är viktigt att du har planerat för belysningen. Elarbeten och VVS-jobb går inte att tumma på – det måste utföras korrekt.  Besitter du inte fackmannamässiga erfarenheter, så ska du inte försöka utföra dessa jobb själv. Du kan då gå miste om försäkringsersättning, bli skadeståndsskyldig eller i värsta fall få se ditt kök i ett ännu värre bombnedslag än det var när rivningen var färdig. Sammanfattningsvis bör du överlåta detta åt hantverkarna:

  • Installation av vitvaror
  • Installation av ljuskällor och belysning
  • Allt arbete som omfattar rör och installation av vattenkranar med mera

Kan jag renovera mitt golv själv?

Schackrutigt golv

Har du tummen mitt i handen bor du överlåta detta jobb till yrkeskunniga. I annat fall kan det vara ett riktigt roligt projekt att slipa eller lägga in nya plattor. Detta hör till ett av de första momenten när du ska renovera ditt kök, så du slipper därmed störas av din nya inredning och annat som kan stå i vägen för ditt mästerverk. Passa på att tapetsera och/eller måla om i samma veva.

Det händer att de upptäcks skador i köket när det renoveras. Du kanske inte var medveten om att det fanns fuktskador under kylen? Du kan också hitta andra golv under det befintliga golvet som gör det svårare att lägga det golv du nu tänkt lägga. Har ditt golv drabbats av exempelvis fuktskador måste du omedelbart ta itu med dessa innan du påbörjar din renovering. Detta kan spräcka din tidsplan och inte minst din budget. Det krävs bland annat torktid, besiktning av expert och kanske ett nytt val av golv som lämpar sig bättre. Ta alltid med dessa faktorer i budgeten, utifall att de inträffar. Annars är risken att du står där med lång näsa och ett obefintligt kök.

Gör en budgetrenovering och få till en stor förändring

Det finns faktiskt mycket du kan åstadkomma med små medel när du renoverar köket. Något de flesta tar tag i som första steg, är att fräscha upp gamla skruttiga köksluckor. En ny färg eller en lackning kan göra underverk med tråkiga luckor, och nya handtag och knoppar ger dem ett helt nytt utseende. Andra saker som inte kostar skjortan, men som ger ditt kök ett ansiktslyft, är en ommöblering. Byt ut bord och stolar eller ställ de befintliga på en helt ny plats i hemmet. Kanske kan du byta ut dem mot något annat bord i huset. Tavlor, lampor och plantor ger ett ombonat intryck och är billiga investeringar. Är du kreativ? Ja, då kan du  till och med måla egna tavlor eller snickra ihop något arrangemang på väggen, för att senare vänta in lovorden från imponerade vänner.

Något som ofta ökar värdet på bostaden är också att: Renovera badrummet