Innehåll

Är du nybliven husägare? Att planera en ny trädgård kan vara helt underbart, men också relativt svårt ibland. Det finns en hel del att tänka på vilket gör att det är viktigt att genomföra en grundlig trädgårdsplanering.
Trädgårdsplanering för nya husägare
Att flytta till ett nytt hem är en spännande period i livet. När du ska planera din nya trädgård, börja med att lära känna din tomt först. För ett bra resultat behöver du lära dig vilka förutsättningar som din tomt har. Till exempel kan det ta tiotals år för nya träd att nånsin fulla storlek, det är viktigt att tänka på detta när du planerar.
Ett tips är att gå runt på tomten, olika tider på dygnet, för att märka var solen finns. Var är kvällssolen? Var är det skugga under dagen? Var behövs det kanske insynsskydd? Verkar det samlas vatten någonstans när det har regnat mycket? Det finns flera frågor att svara på under din trädgårdsplanering!
Vilka funktioner vill du ha i din trädgård?
Som nybliven husägare behöver du fundera på vad du vill använda din trädgård till. Ett tips är att dela upp din nya tomt i olika delar. En del kanske ska finnas för barnens lekar, du kanske vill använda en del för en eller flera altaner, kanske en del för uteplatser som för eftermiddagsfika eller grillning. Du kanske också vill ha en solhörna eller ett växthus.
Det kommer också vara andra saker som behöver finnas i trädgården. Till exempel en parkering, ett garage, soptunnor, trädgårdsförråd, sandlåda och kompost etc. Du kommer troligtvis behöva mer redskap än vad du tror, speciellt om du har flyttat från en lägenhet till ett hus. Exempelvis ska skottkärra och trädgårdsslang finnas någonstans när de inte används. Du vill säkert inte ha dammsugaren i vardagsrummet när du inte använder den, därför kan det vara skönt att ha ett förråd med dina trädgårdsprylar.
Inspiration från andra trädgårdar
Titta på andra trädgårdar för att få inspiration! Det blir enklare för dig att veta vad du vill ha när du tittar på olika typer av trädgårdar. Exempelvis finns det många trädgårdsbloggar och hemsidor där du kan hitta massor av inspiration.
Tips för planering av din trädgård
- Tänk igenom vilka funktioner du vill ha i din trädgård och vilken stil du gillar.
- Ta hänsyn till vädret, solen och markförhållanden när du väljer växter till din trädgård.
- Undvik att plantera buskar under gamla uppvuxna träd eftersom träden kommer att ta allt vatten i marken.
- Plantera inte skuggväxter där solen skiner enormt mycket, och tvärtom.
- Det kan vara en bra idé att plantera samma växt på flera platser i trädgården, det kommer att ge ett harmoniskt och lugnt intryck.
- Om du lägger en kant av marksten längst kanten på gräsmattan, mot till exempel rabatter och murar. På så vis behöver du inte trimma kanterna varje gång du klipper gräset.
- Testa olika växter! Även om det inte blir bra kommer du hitta en ny plats till dem.
Växter som passar för skuggiga och soliga områden
En viktig faktor att ta hänsyn till är skugga och soliga platser i trädgården. Oavsett vilket läge som finns i din trädgård, kan du anpassa dig med de rätta växterna. I ett skuggigt område trivs växter som till exempel löjtnantshjärta Alba, myskmadra och hönsbär. Det är vackra växter som har vita blommor som passar väldigt bra i skuggiga områden.
Du kan skapa grönskande dynamiska rabatter med hjälp av växter som ormbunkar, jättedaggkåpa och funkior. Klätterväxter kan du också används med fördel på alla möjliga platser i din trädgård. Till exempel kan vackra klätterväxter som murgröna, klätterhortensia, vildkaprifol och pipranka fungera väldigt bra i trädgården.
Där du har värmande sol kan du plantera växter som lavendel, kantnepeta och stäppsalvia. Kom ihåg att växter i ett soligt område behöver extra mycket vatten och näring.
En trädgård som passar barn
Om du har barn kommer de troligtvis att älska att vara i den nya trädgården. Då kan ätbara växter vara en bra idé. Några bra exempel är röda vinbär, tomater, smultron och bönor. Dessutom kan det väcka deras nyfikenhet och intresse för att odla i trädgården.
Vissa växter behöver du fundera på om du verkligen ska plantera i din trädgård. Fingerborgsblomma, änglatrumpet och stormhatt är vackra blommor som har härliga färger. Däremot är de också giftiga, har du barn som kommer vistas i trädgården bör du undvika dessa.
Trender för trädgårdar

Precis som i det mesta så finns det trender även för trädgårdar. En trend som har cirkulerat under senare år är att skapa trädgårdar där nyttiga djur trivs, till exempel bin, humlor och fjärilar. Då bör du plantera växter som är rika på nektar och som doftar gott, till exempel kaprifol, lavendel och timjan. Du kan också sätta upp ett insektshotell för att locka nyttiga pollinerare.
Den traditionella mormorsträdgården har också blivit trendig på senare år. Här finns klassiska mormorsblommor som löjtnantshjärta, pioner och iris. Själva stommen i trädgården brukar vara fruktträd, perenner och bärbuskar. Det är också i linje med en annan trend i trädgården, nämligen hållbarhetstänk. Att odla ätbart är en trend som verkligen har tagit fart under senare år.
Vad kostar det att anlägga en trädgård?
Vad det kommer att kosta att anlägga din trädgård beror självklart på flera faktorer, först och främst hur mycket du vill göra själv och hur du vill att den ska se ut.
Lägga sten
Vill du lägga sten i trädgården kostar det ofta mer än vad du tror, oftast beror det inte på själva stenen utan på underarbetet. Ta in offerter från flera leverantörer och utvärdera vilket erbjudande som passar dig och din trädgård bäst.
Trädäck i trädgården
Ett trädäck kan vara väldigt trevligt inslag i trädgården. Beroende på om du vill bygga det själv eller anlita en snickare, varierar priset. Vilken typ av trä du väljer har också betydelse för priset.
Insynsskydd
Du kan skapa insynsskydd på flera olika sätt. Att använda plank mot grannen är vanligt, då beror priset självklart på höjd och material. Om du vill att den ska byggas av en snickare så tillkommer det även kostnader här, till exempel förarbete, gjuta plintar eller om planket ska förankra på ett annat sätt.
Grusgångar
Att använda grusgångar i sin trädgård är vanligt i Sverige. För att en grusgång ska hålla bör jorden grävas ut ordentligt och även fyllas på med bärlager av kross och grus. Dessutom är det bra att lägga ut en markduk för att du ska slippa tillväxt av ogräs.
Plantera häck
Om du funderar på att plantera häck i din trädgård, påverkas priset för hur underlaget ser ut. Är det stenigt, gamla rötter som behöver tas bort eller svårt för en grävare att komma åt?
Anlägga murar
Murar brukar vara en av de sakerna i trädgården som är mer kostsamma. Det är också viktigt att arbetet med muren görs rätt från början, för att den inte ska rasa (speciellt för stödmurar som brukar utsättas för hårt tryck). Tänk på att både underlag, höjd, material, plant eller sluttning påverkar priset på muren.
Färdig gräsmatta
Det allra snabbaste sättet att få en tät, fin gräsmatta är att lägga en färdig gräsmatta i din trädgård. Själva rullen med gräsmattan kostar, och sedan även arbetet för att rulla ut gräsmattan i trädgården. Företag som säljer färdig gräsmatta på rulle har även kontakt med anläggare. Ofta kan du be om en prisuppgift direkt på företagens hemsidor.
Pris för en trädgårdsmästare
Att ta hjälp av en trädgårdsmästare kan vara en bra idé, du kan känna dig trygg i att arbetet utförs av ett proffs. Kostnaden för en trädgårdsmästare beror på omfattningen av arbetet. Vill du till exempel ha hjälp med löpande skötsel såsom krattning, rensning av ogräs, gräsklippning och vattning? Eller handlar arbetet om enstaka uppdrag som exempelvis plantering eller planering av vissa delar i din trädgård?
Löpande skötsel av din trädgård
Behöver du hjälp med löpande skötsel av din trädgård, beror priset på storleken av din trädgård och vilken typ av löpande skötsel du vill ha. En trädgårdsfirma tar oftast betalt per timme. Tillsammans med företaget kan ni planera hur många timmar det kan röra sig om, med tanke på storleken av trädgården och omfattning av arbetet.
Ungefärligt timpris brukar ligga på 600 kronor per timme. Vissa trädgårdsföretag tar istället betalt per arbetsmoment, till exempel för gräsklippning eller klippning av buskar specifikt, då brukar priset ligga på ungefär 500 kronor per gång.
Planering av din trädgård
När du planerar din trädgård kan det vara till hjälp med en konsultation. Ofta kan du börja med en konsultation och sedan få en idéskiss som ni sedan går igenom för att skapa en slutlig ritning av trädgården. Här varierar också priset, beroende på storlek av din trädgård. På en tomt som är ungefär 1 000 kvm, brukar kostnaden bli omkring 10 000 kronor. Vill du istället bara ha ett hembesök för att få råd och tips, kan du anlita en trädgårdsarkitekt som kostar ungefär 1 500 kronor per timme.